Html cript Free Code

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ

Αθήνα 25/6/2013
 Ένταξη οικοπέδων στο σχέδιο πόλης

 
 Διαδικασία ένταξης οικοπέδων στο σχέδιο πόλης
Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου για την ένταξη μιας περιοχής στα σχέδια πόλεως και οικισμών είναι η ύπαρξη Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ), των γενικών δηλαδή πολεοδομικών όρων και ρυθμίσεων της περιοχής. Κατ\` εξαίρεση, χωρίς ΓΠΣ μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο περιοχές Β΄ παραθεριστικής κατοικίας.
Η διαδικασία ένταξης έχει τρία βασικά στάδια:

Την ανάθεση της μελέτης και αποτύπωση της υφιστάμενης στην υπό ένταξη περιοχή κατάστασης.
Την πολεοδόμηση της περιοχής.
Την πράξη εφαρμογής.
Η πρώτη φάση ανάθεσης της μελέτης αφορά στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης (καταγραφή ιδιοκτησιών κ.λπ.) μέσω κτηματογραφικών διαγραμμάτων.
Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή, αναρτάται η μελέτη και υποβάλλονται οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν και οι οποίες, κατά κύριο λόγο, αφορούν στα όρια των ιδιοκτησιών και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Οι ενστάσεις εκδικάζονται και ακολουθεί το Β` στάδιο, που αφορά στην πολεοδόμηση της υπό ένταξη περιοχής, με τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, τη χάραξη οδικού δικτύου, κοινόχρηστων και λοιπών κοινωφελών χώρων.

Μόλις ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση τα σχετικά διαγράμματα αναρτώνται και υποβάλλονται εκ μέρους των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν.
Οι ενστάσεις εκδικάζονται και με βάση όσες έγιναν αποδεκτές επανασυντάσσεται η μελέτη, που αναρτάται εκ νέου προκειμένου να υποβληθούν τυχόν νέες ενστάσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη πολεοδόμησης, εκδίδεται διάταγμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο αποστέλλεται προς επεξεργασία (έλεγχο της νομιμότητάς του) στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ακολουθεί η υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ακολουθεί η Γ\` φάση, της πράξης εφαρμογής, όπου ουσιαστικώς αποτυπώνεται η μελέτη στο έδαφος.
Η διαδικασία αυτή (της πράξης εφαρμογής) είναι στην αρμοδιότητα του νομάρχη, με απόφαση του οποίου κυρώνονται -καθορίζονται- και τα τελικά όρια των ιδιοκτησιών, μετά τον συνυπολογισμό της εισφοράς σε γη και χρήμα, στην οποία υποχρεούνται οι ιδιοκτησίες που εντάσσονται στο σχέδιο.
Ο νομάρχης υπογράφει τη σχετική απόφαση, που πηγαίνει για ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μόλις πάρει ΦΕΚ, έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία ένταξης και οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν

 Η διαδρομή - έλεγχοι της διαδικασίας ένταξης μιας εκτός σχεδίου περιοχής στο σχέδιο πόλεως.

1.Eκτός σχεδιου
2.Zώνη Oικιστικού Eλέγχου
3.Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιο
4.Kτηματογράφηση
5.Aνάρτηση Kτηματογράφησης
6.Pυμοτόμηση
7.Aνάρτηση Pυμοτόμησης
 8. Υποβολή ενστάσεων
9. Εκδίκαση τους απο τον Δήμο (Έχει γνωμοδοτικό  χαρακτήρα μόνο)
10. Αποστολό τους στο ΣΧΟΠ
11. Οριστική εκδίκαση απο ΣΧΟΠ
12. Τροποποίηση της μελετης
13. Νέα ανάρτηση με τροποποιήσεις
14. Επαναλαμβάνεται ο κυκλος 8 - 12
15. Γ' ανάρτηση
16. Επαναλαμβάνεται ο κύκλος 8-12

17. Θεωρητικά , μετά απο αυτά πάει για ΠΔ.

Αυτά αν όλα πάνε καλά γιατί μπορεί να συμβούν διάφορα όπως

1. Προβληματα με καθορισμο ρεματων - Απαιτηση νεων μελετων και οριοθετησεων
2. Απληρωτοι οι μελετητες - λυση συμβασης
3. Προβληματα με περιοχες ακαθοριστου ιδιοκτησιακου καθεστωτος που τελικως μπορει να εξαιρεθουν της πολεοδομησης.
4. Προσφυγες απο ιδιωτες , συλλογους , δικηγορους , τη σαρα και τη μαρα προς δικαστηρια ,ΣτΕ και γενικως σε οτι υπαρχει.

Χρονος : A γ ν ω σ τ ο ς (Στην περιοχη μου εχουμε φαει ηδη 15 νομιζω χρονια )

Για Πραξη Εφαρμογης μετα την ενταξη ας μην το συζηταμε καλυτερα , ασε που εχουν καταπεσει ολοκληρες Π.Ε. στα δικαστηρια.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

 Σήμερα  και σύμφωνα με "διαρέοντα" αρθρα μέσω ΜΜΕ  υπάρχουν οι εξής σκέψεις κυβερνητικές γαι πιθανές τροποποιήσεις .
                                               
Του ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ
«Πράσινο φως» για την ένταξη με διαδικασίες εξπρές, άνω των 400.000 στρεμμάτων στα σχέδια πόλης όλης της χώρας, επιχειρεί να ανάψει, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Εξετάζονται ακόμα, περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση, που θα συνδυαστούν με το επικείμενο πακέτο νομιμοποιήσεων για μεγάλες κατηγορίες αυθαιρέτων.
Παράλληλα, στο υπουργείο σχεδιάζουν να συνοδεύσουν την ανακοίνωση του προγράμματος νομιμοποίησης με την έναρξη σχεδίου κατεδάφισης ορισμένων κραυγαλέων περιπτώσεων από τα πάνω από 3.000 παράνομων κτισμάτων σε αιγιαλούς και δάση σε όλη τη χώρα για τα οποία εκκρεμούν τελεσίδικες δικαστικές και ανεκτέλεστες ως τώρα αποφάσεις.
Διαβούλευση
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το πολύ στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «οριστική λύση» στο θέμα των αυθαιρέτων, με στόχο αυτό να ψηφιστεί και να ισχύσει πριν εκπνεύσει και η έκτη παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση που λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο υπουργείο σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να επιταχυνθούν με διαδικασίες εξπρές οι εκκρεμείς για δεκαετίες εντάξεις στα σχέδια πόλης για πάνω από 400.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά σχεδόν υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Αττική.
Πρόκειται ουσιαστικά για εντάξεις των αυθαιρέτων που βρίσκονται στις παρυφές των υφιστάμενων οικισμών, των οποίων οι διαδικασίες ένταξής τους παραμένουν για πολλές δεκαετίες εκκρεμείς. Με τις μαζικές εντάξεις, αναμένονται και έσοδα στα δημόσια ταμεία από τις εισφορές σε χρήμα.
Το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει ακόμη περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση, είτε με την αύξηση των ορίων αρτιότητας είτε ακόμα και με σταδιακή κατάργηση της δυνατότητας δόμησης, αρχής γενομένης (ενδεχομένως) από την Αττική. Εξετάζεται, να δοθεί στους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου νόμιμων ακινήτων η δυνατότητα εξαγοράς των τετραγωνικών μέτρων που θα μπορούσαν να χτίσουν ή της μεταφοράς τους σε εντός σχεδίου ακίνητα, μέσω των τραπεζών γης που θα δημιουργηθούν.
Ειναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στη διαδικασία της τακτοποίησης που «τρέχει» εδώ και ενάμιση χρόνο, από τα 500.000 αυθαίρετα που έχουν ενταχθεί, μόλις το 20% βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές κι η πλειονότητα αυτών αποτελεί επαγγελματικά ακίνητα.
Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις θα κατηγοριοποιούνται οι πολεοδομικές παραβάσεις με στόχο να δοθεί στις αυθαιρεσίες με νόμιμη οικοδομική άδεια, το δέλεαρ της οριστικής νομιμοποίησης προκειμένου να πληρωθούν πρόστιμα και να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Προσφυγή
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται στις 15 Φεβρουαρίου η πρώτη εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Κρίσιμο θέμα που αναμένεται να εξεταστεί είναι δυνατότητα που είχε δοθεί για χρήση ιδιωτικών εγγράφων και δικαιολογητικών για την υπαγωγή ενός ακινήτου στη ρύθμιση, κάτι που φαίνεται ότι οδήγησε πολλούς σε πλαστογράφηση και τακτοποίηση αυθαιρέτων που έγιναν μετά την καταληκτική ημερομηνία που προέβλεπε ο νόμος. Ενα ακόμη θέμα είναι και η απόφαση για μεταφορά του 97,5% των πόρων του πράσινου ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη του νόμου περί «περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ


Ποιες αλλαγές δρομολογεί το ΥΠΕΚΑ για να αποφύγει προβλήματα με το ΣτΕ

Τράπεζα Γης, εντάξεις στο σχέδιο πόλης και «μετακόμιση» δηλώσεων από τον παλιό στο νέο νόμο θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα οποία θα αντιμετωπιστεί η αντισυνταγματικότητα της τελευταίας ρύθμισης για την αυθαίρετη δόμηση. Σημαία της κυβέρνησης εξακολουθεί να αποτελεί η κατηγοριοποίηση ανάλογα με τη βαρύτητα του αυθαιρέτου, για αυτό και οι πολεοδομικές παραβάσεις με οικοδομική άδεια και οι μικροαυθαιρεσίες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, έναντι οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο που θα πάει εντός Ιουνίου στη βουλή.

Η μεγαλύτερη αλλαγή συνδέεται με τα εξ' ολοκλήρου αυθαίρετα (χωρίς οικοδομική άδεια, με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης), τα οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν με εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.

Με δεδομένο ότι η νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι σαφής και απαγορεύει την εξαίρεση από την κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων χτίστηκαν μετά το 1983, οι μεγάλες αυθαιρεσίες θα αντιμετωπιστούν από το υπουργείο με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Για αυτό και η διατύπωση στο νέο νομοθέτημα θα είναι διαφορετική (εξαίρεση ή αναστολή από την κατεδάφιση φεύγουν από το λεξιλόγιο) και θα παραπέμπει πιθανότατα σε υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τις διαδικασίες. 
Αν και δεν έχει καθοριστεί το οριστικό πλαίσιο αντιμετώπισης της επίμαχης κατηγορίας αυθαιρέτων, στο υπουργείο εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο σε περιοχές εκτός σχεδίου που υπάρχουν ώριμα πολεοδομικά σχέδια, αυτές να μπορούν να ενταχθούν με fast track διαδικασίες στο σχέδιο πόλης. Σύμμαχος του ΥΠΕΚΑ σε αυτό είναι τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων που αποδεικνύουν ότι μόνο το 25% των αιτήσεων είναι χωρίς οικοδομική άδεια.

 Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι θα μελετηθούν από τη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, τα χαρακτηριστικά αλλά και η περιβαλλοντική επιβάρυνση κάθε περιοχής και όπου δεν υπάρχουν αυθαίρετα σε μεγάλη έκταση θα μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση των διαδικασιών ώστε να ρυθμιστεί μια εξίσου μεγάλη κατηγορία πολεοδομικών παραβάσεων σε βάθος 2 έως 3 ετών.


 www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ