Html cript Free Code

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ


ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

 

 

Άρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων είναι το (φυσικό ή νομικό) πρόσωπο που δύναται να υποδεικνύει ευκαιρίες ή να μεσολαβεί για τη σύναψη των συμβάσεων ακινήτων και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης ή παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή, καθώς και για την μεταβίβαση επιχειρήσεων ή τη σύναψη τραπεζικών δανειακών συμβάσεων.

 

Άρθρο 2

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Κώδικα Δεοντολογίας είναι η θέσπιση κανόνων που θα διέπουν τις σχέσεις και τη συμπεριφορά των Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων κατά την εκδήλωση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, με στόχο την καλλιέργεια κλίματος συναδελφικότητας, τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών, την ποιοτική αναβάθμιση του επαγγέλματος και τη προστασία των συναλλασσόμενων μερών (εντολέων - πελατών).

Άρθρο 3

Γενικές Αρχές

Ο Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων οφείλει να τηρεί τις καθοριζόμενες δια του παρόντος άρθρου βασικές αρχές συμπεριφοράς που έχουν ως ακολούθως:
Α) Να ενεργεί στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας με συναίσθηση της κοινωνικής αποστολής που καλείται να εκπληρώσει και της υπευθυνότητας και του επαγγελματισμού που επιβάλλεται να επιδεικνύει.
Β) Να αντιμετωπίζει με τον προσήκοντα σεβασμό τους πελάτες του, καταβάλλοντας όλες του τις δυνάμεις του για να φέρει επιτυχώς εις πέρας τις εντολές που δίνονται σε αυτόν.
Γ) Να μην περιορίζεται στα στενά ατομικά του συμφέροντα, αλλά να έχει πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης ως προς τους νομίμως ασκούντες το μεσιτικό επάγγελμα συναδέλφους του, με το σύνολο των οποίων οφείλει να διατηρεί αρμονική και έντιμη συνεργασία, όπως επίσης να φροντίζει για το κοινό καλό, αποφεύγοντας κάθε στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού από την επαγγελματική του πρακτική.
Δ) Να μεριμνά εμπράκτως για την κοινωνική καταξίωση του επαγγέλματος που έχει ταχθεί να ασκεί.
Ε) Να προστατεύει την επαγγελματική του υπόληψη και ιδίως να μη μεσολαβεί για τη σύναψη συμβάσεων που αντίκεινται στο νόμο ή στα χρηστά ήθη.
Ζ) Να φροντίζει την εμφάνιση του, ιδιαίτερα όταν συνδιαλέγεται με δημόσιες αρχές, στις καθημερινές συναλλαγές του και κατά την υπογραφή συμβολαίων.

Άρθρο 4

Υποχρεώσεις προς τους Πελάτες

Α) Ο Μεσίτης μπορεί να εκπροσωπεί ως πελάτες για τη σύναψη μίας σύμβασης είτε την μία πλευρά (αγοραστή– μισθωτή ή ιδιοκτήτη), είτε κατόπιν προηγούμενης έγγραφης αδείας και ενημέρωσης αμφοτέρων και τις δύο πλευρές.
Β) Ο Μεσίτης υποχρεούται να μεριμνά με την ανάληψη της εντολής από κάθε πελάτη για τον σαφή προσδιορισμό του ύψους της μεσιτικής του αμοιβής.
Αυτή θα πρέπει να ορίζεται σε συνάρτηση με την αξία του αντικειμένου της συμβάσεως, για τη σύναψη της οποίας παρασχέθηκαν οι μεσιτικές υπηρεσίες, τον εργασιακό μόχθο που κατά περίπτωση εκτιμά ότι θα απαιτηθεί να καταβάλει καθώς και με γνώμονα τη διαφύλαξη της επαγγελματικής του αξιοπρέπειας και τα συναλλακτικά ήθη.
Γ) Ο Μεσίτης οφείλει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που συμβατικώς αναλαμβάνει σύμφωνα με την αρχή της καλής πίστης.
Υπό τα δεδομένα αυτά οφείλει να γνωστοποιεί και να ενημερώνει τους πελάτες του, ειδικά όταν το ακίνητο που διακινεί είναι δικών του ή και δικών του συμφερόντων ή όταν λειτουργεί για λογαριασμό συγγενούς του έως πρώτου βαθμού ή όταν έχει ή προσδοκά οποιοδήποτε άλλο οικονομικό συμφέρον από την σκοπούμενη σύμβαση πλην της συμφωνηθείσης μεσιτικής αμοιβής του.
Δ)  Όταν η μεσολάβηση του αφορά σε ακίνητο εκτός των γεωγραφικών ορίων της έδρας του, συνιστάται, για την άρτια διεκπεραίωση της εντολής του, να επιδιώκει τη συνεργασία με συναδέλφους δραστηριοποιούμενους στην περιοχή όπου βρίσκεται το ανωτέρω ακίνητο, οι οποίοι κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας μπορεί να του παράσχουν αποφασιστική συνδρομή, χάρη στην άμεση αντίληψη που λογικά διαθέτουν για τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς.
Ε) Απαγορεύεται η διαφοροποιημένη μεταχείριση των πελατών, για υποκειμενικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά του πελάτη, ιδίως δε οι διακρίσεις για θρησκευτικούς ή φυλετικούς λόγους.
Ζ) Ο μεσίτης οφείλει να διατηρεί ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για τις προκαταβολές και γενικότερα για τα χρήματα που εισπράττει για λογαριασμό τρίτων. Στο λογαριασμό αυτό δεν θα πρέπει να καταθέτει δικά του χρήματα και ούτε χρησιμοποιεί χρήματα από τον λογαριασμό αυτό για οποιονδήποτε λόγο χωρίς την έγκριση των συναλλασσομένων.
Η) Να ενημερώνει, πριν από τη σύναψη της σύμβασης, τους εντολείς του για τις ιδιότητες του ακινήτου της εντολής, καθώς και για τυχόν πραγματικά ελαττώματα αυτού, που έχουν τυχόν περιέλθει σε γνώση του ή έχουν τυχόν υποπέσει στην αντίληψη του καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Θ) Να προστατεύει το επαγγελματικό απόρρητο και να μην αποκαλύπτει σε τρίτους προσωπικά και οικονομικά στοιχεία των εντολέων του, πέραν αυτών που είναι αναγκαία για την κατάρτιση της σύμβασης.
Ι) Ο Μεσίτης θα πρέπει να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ως προς τις κινήσεις και αλλαγές που επηρεάζουν την κτηματαγορά και την ακίνητη περιουσία και να έχει συμβουλευτική άποψη σε θέματα που την αφορούν.
Κ) Ο Μεσίτης δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί παραπλανητικές διαφημίσεις προς το επενδυτικό-καταναλωτικό κοινό, όπως και δεν θα πρέπει να προβαίνει σε διαφήμιση – αγγελία χωρίς να αναφέρει το όνομα του ή τον διακριτικό τίτλο του γραφείου του, καθώς και απαραιτήτως την επαγγελματική του ιδιότητα. Επίσης, να μην διαφημίζει ακίνητα σε δημόσιους - κοινόχρηστους χώρους.

Άρθρο 5

Ρύθμιση επαγγελματικών σχέσεων σε περίπτωση συνεργασίας περισσότερων μεσιτών.

Προς αποφυγή εμπλοκών και προστριβών, ο επιμερισμός της αμοιβής σε περίπτωση συνεργασίας περισσοτέρων του ενός μεσιτών, σε συγκεκριμένη υπόθεση γίνεται βάσει της αρχής ότι η αμοιβή καθενός εξ αυτών καταβάλλεται από τη συμβαλλόμενη πλευρά που αυτός εξυπηρέτησε και βάσει των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρείχε, με τις κάτωθι ειδικότερες διαφοροποιήσεις:
- Ο μεσίτης που παρέχει μια απλή πληροφορία – σύσταση πελάτη (όνομα και τηλέφωνο πελάτη ή στοιχεία ακινήτου) χωρίς συμμετοχή στις υποδείξεις και τις διαφημιστικές ενέργειες, κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με το έτερο μέρος εισπράττει ότι αμοιβαίως συμφωνηθεί.
- Να αποφεύγει την αντιδικία με τους συναδέλφους του και ιδιαιτέρως παρευρισκομένων των πελατών. Σε περίπτωση που υπάρχει αντιδικία ή αμφισβήτηση μεταξύ συναδέλφων αυτή σκόπιμο είναι να υποβάλλεται σε διαιτησία ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του οικείου Συλλόγου Μεσιτών, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι, με σκοπό την επίλυσή της και την αποφυγή Δικαστικών διενέξεων μεταξύ τους.
- Μειώσεις των αμοιβών ή πληρωμή με αξιόγραφα, που γίνονται για οποιονδήποτε λόγο χωρίς την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων συναδέλφων, βαρύνουν μόνο το συνάδελφο που τις συμφώνησε.
- Σε περίπτωση που εμπλέκεται αδειούχος Μεσίτης που απασχολείται ως Συνεργάτης σε Μεσιτικό γραφείο, την ευθύνη διανομής της αμοιβής έχουν καταρχήν τα Μεσιτικά γραφεία και ακολούθως σε δεύτερο στάδιο συντελείται  η κατανομή της αμοιβής  που αντιστοιχεί σε κάθε Γραφείο μεταξύ του ίδιου και των Συνεργατών του.
- Τυχόν προμήθειες από δάνεια τις εισπράττει ο μεσίτης που εκπροσωπεί τον αγοραστή εκτός αν υπάρχει διαφορετική συμφωνία, εγγράφως.
Ο διαχωρισμός των μεσιτικών υπηρεσιών γίνεται ως ακολούθως:
Υπηρεσίες που αφορούν στους Ιδιοκτήτες – Πωλητές:

  Επικοινωνία και διερεύνηση των προθέσεων του πωλητή.
  Έρευνα αγοράς και μελέτη ανταγωνιστικότητας με άλλα παρόμοια ακίνητα που είναι προς πώληση ή πουλήθηκαν στην ίδια περιοχή
  Στοχοθέτηση και προσδιορισμός αρχικής τιμής
  Ενημέρωση για πιθανά βάρη του ακινήτου ( τραπεζικές – ασφαλιστικές- προσημειώσεις κατασχέσεις – πλειστηριασμοί)
  Διαπραγμάτευση για λογαριασμό του Ιδιοκτήτη – Πωλητή
  Μάρκετινγκ – προώθηση του ακινήτου.
Υπηρεσίες που αφορούν τους υποψηφίους Αγοραστές:
  Επικοινωνία και διερεύνηση προθέσεων του Αγοραστή
   Έρευνα αγοράς με βάση τις προδιαγραφές-απαιτήσεις του.
  Στοχοθέτηση με βάση την οικονομική και πιστοληπτική του ικανότητα
  Υποδείξεις ακινήτων (οποιουδήποτε ιδιοκτήτη, ασχέτως του ποιος μεσίτης εξυπηρετεί ή εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες)
  Ενημέρωση περί των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
  Ενημέρωση για πιθανές φορολογικές υποχρεώσεις
  Διαπραγμάτευση για λογαριασμό του Αγοραστή.

Άρθρο 6

Σχέσεις με Συνεργάτες και Κανόνες για την Μετακίνηση Αυτών

Απαγορεύεται αυστηρώς η ενθάρρυνση ή υπόθαλψη της παράνομης μεσιτικής δραστηριότητας, η πάταξη και ο ποινικός κολασμός της οποίας αποτελεί κύριο μέλημα των Συλλόγων, ιδίως με την πρόσληψη και απασχόληση συνεργαζομένων και συμπραττόντων προσώπων, πέραν αυτών που εξαντλητικώς αναφέρονται στο παρόν και στο επόμενο άρθρο.
Ο Μεσίτης δύναται να απασχολεί Δόκιμους όπως αυτοί αναφέρονται στο Νόμο ή Αδειούχους Συνεργάτες Μεσίτες στο γραφείο του.
Προς αυτούς οφείλει να φέρεται με σεβασμό, να λαμβάνει πρόνοια για την εκπαίδευση τους να τιμά το μόχθο τους, να τους παραχωρεί δε αναλόγως της εκάστοτε συμβολής τους, ποσοστό επί της μεσιτικής αμοιβής (μετά από έγγραφη συμφωνία).
Ωσαύτως οφείλει, καθόσον υπέχει προσωπική ευθύνη για όλες τις πράξεις και τις παραλείψεις των συνεργατών - βοηθών του, να ενημερώνει αμέσως το Σύλλογο για τυχόν πειθαρχικώς κολάσιμα παραπτώματα, στα οποία ήθελαν υποπέσουν και να διακόπτει την συνεργασία του με αυτούς.
Προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και επιλήψιμων πρακτικών αποσπάσεων συνεργατών από συναδέλφους, εφαρμόζονται οι ακόλουθοι κανόνες:
Ο υπεύθυνος μεσιτικού γραφείου που εντάσσει στο δυναμικό αυτού νέο συνεργάτη, ο οποίος του δηλώσει ότι έχει απασχοληθεί στο παρελθόν σε άλλο μεσιτικό γραφείο, οφείλει να επικοινωνήσει και να ενημερώσει το γραφείο στο οποίο αυτός απασχολούνταν τουλάχιστον 48 ώρες από την έναρξη της συνεργασίας.
Η τήρηση απόλυτης εχεμύθειας αποτελεί θεμελιώδες καθήκον όλων, Μεσιτών - Δόκιμων - Συνεργατών. Λίστες ακινήτων και άλλες πληροφορίες απαγορεύεται να μεταφέρονται ή να διαβιβάζονται από τους Δόκιμους - συνεργάτες σε άλλο μεσιτικό γραφείο. Ευθύνη υπέχουν και τα μεσιτικά γραφεία που παραλαμβάνουν αυτές τις λίστες.
            Αμοιβές Μεσιτών – Συνεργατών που προέρχονται από συναλλαγές και συνεργασίες που έγιναν κατά την περίοδο που ο Μεσίτης Συνεργάτης συνεργαζόταν ή απασχολούνταν σε μεσιτικό γραφείο άλλου συναδέλφου ανήκουν στο αντίστοιχο γραφείο.

Άρθρο 7

Καθεστώς Βοηθών - Σχέσεις Με Σύλλογο

 

1) Εν αναφορά προς το Σύλλογο, οι Βοηθοί μπορούν να υπάγονται στο καθεστώς του δοκίμου ή εκπαιδευομένου για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα που ορίζει ο εκάστοτε Νόμος.
Μετά το χρονικό αυτό σημείο οφείλουν να εφοδιαστούν με την οικεία επαγγελματική άδεια ή να προσληφθούν.
2) Προτείνεται στους οικείους Συλλόγους να εκδίδουν ταυτότητες Δοκίμων Μεσιτών με την αναγραφή και του μεσιτικού γραφείου στο οποίο θα κάνουν την δοκιμή τους.
3) Οι Ανεξάρτητοι Συνεργάτες με άδεια, οφείλουν να είναι κάτοχοι ταυτότητας μέλους.
Άρθρο 8
Τυπολογία Εντολών και Λοιπών Μεσιτικών Υπηρεσιών

Προτείνεται οι εντολές των Συλλόγων να είναι υδατογραφημένες και αριθμημένες.
Λοιπές Υπηρεσίες:
  Εκτιμήσεις έχουν δικαίωμα να ενεργούν μόνο οι συνάδελφοι με αντίστοιχη εκπαίδευση που αναγνωρίζουν οι οικείοι Σύλλογοι και με τουλάχιστον πενταετή εμπειρία.
  Παραστάσεις Πραγματογνωμοσύνης σε Δικαστικές ή άλλες Αρχές. Παραστάσεις πραγματογνωμοσύνης έχουν δικαίωμα να κάνουν μόνο όσοι διαθέτουν πιστοποίηση για εκτίμηση ακινήτων και νομίμως επιτρέπεται να διενεργούν αυτές.
  Για κάθε εκτίμηση θα πρέπει ο Μεσίτης προηγουμένως να λαμβάνει εντολή διενέργειας εκτίμησης.

Άρθρο 9

Κάθε παράβαση και υπαίτια καταστρατήγηση των διατάξεων του παρόντος Κώδικα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Αρμόδια Αρχή για τα πειθαρχικά παραπτώματα είναι τα οικεία Επαγγελματικά Επιμελητήρια
Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα μπορεί να αναθεωρείται όταν κρίνεται απαραίτητο και να επιδέχεται βελτιώσεις καθώς και κάποιες αλλαγές στα άρθρα του μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και αφού ψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση.

Άρθρο 10

Η ισχύς του παρόντος άρχεται αμέσως μετά την ψήφιση του από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.
www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ