Html cript Free Code

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

80.000 αιτήσεις για ρύθμιση δανείων με τον νόμο Κατσέλη

Τα Ειρηνοδικεία δίνουν ημερομηνία εκδίκασης ακόμη και το 2025
Της Ευγενιας Τζωρτζη

Τις 80.000 προσεγγίζουν οι αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, δημιουργώντας συνωστισμό στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, που δίνουν ημερομηνία εκδίκασης ακόμη και το 2025!
Ο αριθμός έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς, όταν το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνούσε τις 40.000, και αυξάνεται γεωμετρικά καθώς η ανεργία διογκώνεται και παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες και οι οποίες ξεπερνούν τις 800.000. Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας φθάνουν τις 7.600 και το 35% αυτών είναι απορριπτικές, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 65% έχει γίνει αποδεκτό και παραπέμπεται προς εκδίκαση. Οπως εξηγεί ο κ. Ιάκωβος Βενιέρης, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το γεγονός ότι το αίτημα γίνεται αποδεκτό δεν οδηγεί απαραίτητα σε μείωση της οφειλής. Σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί ότι το δικαστήριο κάνει δεκτό ότι ο δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στον νόμο και η οφειλή παραπέμπεται προς επανεξέταση με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιέρη, από μια πρώτη σταχυολόγηση των αποφάσεων, προκύπτει ότι η μεσοσταθμική μείωση της οφειλής στην οποία καταλήγει το δικαστήριο είναι της τάξης του 35%, και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και αποφάσεις για ολική σχεδόν διαγραφή, το ποσοστό τους ήταν πολύ μικρό και δεν ξεπερνά το τέσσερα τοις χιλίοις. Η εκτίναξη της ανεργίας έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα νοικοκυριών και επαγγελματιών σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στοιχείο που εξετάζεται κατά περίπτωση από τα δικαστήρια σε συνδυασμό με τη γενικότερη περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στο 27,8% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αγγίζοντας τα 64 δισ. ευρώ σε σύνολο 228 δισ. ευρώ που ήταν οι οφειλές από επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια την ίδια περίοδο.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο αριθμός των ρυθμίσεων υπερβαίνει πλέον τις 800.000 δάνεια, πολλά από τα οποία έχουν ρυθμιστεί πέραν της μιας φοράς, ενώ κάποια από αυτά έχουν περάσει πλέον σε οριστική καθυστέρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει το 6% περίπου του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων τους. Πρόκειται για οφειλές 13 δισ. ευρώ, από τα οποία το 45% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή οι διαγραφές προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας το ύψος των προβληματικών δανείων, που παρουσιάζουν καθυστέρηση και ρυθμίστηκαν ή διαγράφηκαν, κοντά στα 100 δισ. ευρώ.
Στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι στο τέλος του 2012, από το σύνολο του 1,1 εκατομμυρίου στεγαστικών δανείων, 300.000 περίπου εμφάνισαν προβλήματα στην αποπληρωμή τους, ενώ αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά μειώθηκαν στις 850.000 από 960.000 περίπου το 2011. Την προηγούμενη χρονιά, ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια μπήκε σε οριστική καθυστέρηση, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια 710.000, από 540.000 που ήταν στο τέλος του 2011, εμφάνισαν καθυστέρηση άνω των τριών μηνών.
Η εικόνα στην αγορά της καταναλωτικής πίστης δείχνει ότι 1 στα 2,5 καταναλωτικά δάνεια είναι σε επισφάλεια και ο αριθμός αυτών που εξυπηρετούνται κανονικά περιορίστηκε από τα 2 εκατομμύρια που ήταν στο τέλος του 2011 σε 1,7 εκατομμύρια στο τέλος του 2012. Αντίστοιχα, 1 στις 5 πιστωτικές κάρτες εμφανίζει τουλάχιστον δίμηνη καθυστέρηση στην αποπληρωμή της, ενώ ο αριθμός αυτών που δεν πληρώθηκαν για τρεις τουλάχιστον μήνες αυξήθηκε στο τέλος του 2012 στις 610.000 από 465.000 στο τέλος του 2011.
Συνολικά οι καταγγελίες καταναλωτικών δανείων και καρτών εκτινάχθηκαν στο τέλος του 2012 στο 1,5 εκατ. ευρώ, έναντι 400.000 το 2005, από τις οποίες 620.000 αφορούν δάνεια (από 180.000 το 2005) και οι 880.000 πιστωτικές κάρτες (από 220.000 το 2005).
Χωρίς περιουσία ένας στους τρεις Από την ακτινογραφία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες προκύπτει ότι ένας στους τρεις δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο και μόνο οι δύο στους τρεις έχουν περιουσία ενυπόθηκη ή μη. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλές του προέρχονται κυρίως από καταναλωτικά δάνεια ή από επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και πάντως όχι από ενυπόθηκες οφειλές. Οι περιπτώσεις αυτές επιλέγουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στoν νόμο, παρά το γεγονός ότι ισχύει το ακατάσχετο του μισθού για οφειλές προς τις τράπεζες. Η πρόσφατη, άλλωστε, νομοθετική ρύθμιση με την οποία επιβάλλεται στον δανειολήπτη, που θα επιλέξει να κάνει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο για τα υπερχρεωμένα, να καταβάλει ως ελάχιστο ποσό μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης, με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ, δεν έχει ανακόψει τον ρυθμό προσφυγής στον νόμο. Να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατσέλη εκτός από τα φυσικά πρόσωπα επιτρέπει την ένταξη εμπόρων ή επαγγελματιών που δεν έχουν πλέον την εμπορική ιδιότητα, διευρύνοντας τον όγκο των δανειοληπτών που μπορεί να διεκδικήσουν επαναδιαπραγμάτευση και μείωση της οφειλής τους.
www.estetbroker.blogspot.com
Δημοσίευση σχολίου
Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ