Σχέδιο με μικρές ελαφρύνσεις σε περιοχές με χαμηλή και μεσαία τιμή ζώνης έχει υποβάλει η κυβέρνηση για έγκριση στην τρόικα
«Λίφτιγνκ» στους φόρους των ακινήτων που θα επιβληθούν το 2014 κατά 300 εκατ. ευρώ προβλέπει νεότερο σχέδιο που έχει υποβάλει η κυβέρνηση για έγκριση στην τρόικα, με την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό προβλέπει ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή και μεσαία τιμή ζώνης (αγροτικές περιοχές) καθώς και για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή εντός οικισμού με χαμηλή μοναδιαία αξία.Με τη νέα πρόταση διατηρείται αμετάβλητο το πρώτο κλιμάκιο
του βασικού συντελεστή φόρου για τα εντός σχεδίου και εντός οικισμού κτίσματα (2,3 ευρώ/τ.μ. για περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ/τ.μ.). Για κτίσματα με τιμή ζώνης 501-1.750 ευρώ ανά τ.μ. προβλέπεται μείωση του εν λόγω συντελεστή σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο. Αμετάβλητος παραμένει ο συντελεστής για κτίσματα με τιμή ζώνης 1.751-3.250 ευρώ/τ.μ.
Στον αντίποδα, οι φορολογούμενοι με κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251 έως 4.500 ευρώ αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο, ενώ μικρές «διορθώσεις» γίνονται για κτίσματα υψηλότερης αντικειμενικής αξίας.
Οσον αφορά τα εντός σχεδίου και εντός οικισμού οικόπεδα, το νέο σχέδιο μειώνει τον βασικό συντελεστή φόρου από 18% έως 60% για οικόπεδα με μοναδιαία αξία 2-150 ευρώ/τ.μ. και αυξάνει τον συντελεστή από 20% έως 67% σε οικόπεδα αξίας άνω των 200,01 ευρώ/τ.μ., με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αφορούν τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική αξία 3.000-5.000 ευρώ/τ.μ. Αμετάβλητος παραμένει ο συντελεστής για οικόπεδα με μοναδιαία αξία 150,01-200 ευρώ/τ.μ.
Το νέο σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Η μείωση των επιβαρύνσεων κατά 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθει κατά 250 εκατ. ευρώ από τη νέα κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα και 100 εκατ. ευρώ με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα κτίσματα.
Η νέα αυτή πρόταση θα αξιολογηθεί από την τρόικα και είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί, δεδομένου ότι οι δανειστές έχουν ασκήσει στο παρελθόν πιέσεις για αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου.
Των Μ. Χριστοδούλου – Δ. Κουκλουμπέρη
Πηγή: efsyn.gr
www.estetbroker.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου