Html cript Free Code

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στο 37,9% η πτώση στις τιμές κατοικιών απο την ΤτΕ

Πτώση 37,9% στις τιμές κατοικιών από την έναρξη της κρίσης -Τι «ανεβάζει» τις αποτιμήσεις 
Εαν η καταγεγραμένη επίσημα βουτιά δεδομένης της καθυστέρησης αποτύπωσης πραγματικών δεδομένων απο την ώρα της έρευνας μέχρι του σήμερα αντιλαμβανόμαστε την τραγικότητα της κατάστασης ,και για την οποία "ευγενικά" χαριεντίζονται με τους Υπουργούς ου εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων που ασχολούνται με τα ακίνητα.
 
Έως 55% η "βουτιά" για τα επαγγελματικά ακίνητα. Μεγαλύτερη η πτώση των τιμών σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Χαλκίδα. Ποιες πόλεις άντεξαν. Οι εκπτώσεις των ιδιοκτητών, τι ανεβάζει την αξία των ακινήτων και ο ρόλος των τραπεζών.
Το 37,9%, σε πραγματικούς όρους, φτάνει η πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, ενώ σε ποσοστό 45% - 55% υποχωρούν οι τιμές στα επαγγελματικά ακίνητα, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ,

Πρωταθλητής στην πτώση τιμών στις κατοικίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι η Θεσσαλονίκη με υποχώρηση που αγγίζει το 39% (38,8%), ενώ ακολουθούν η Κατερίνη (περίπου 36%), η Χαλκίδα (35,4%), η Καβάλα (34,4%), τα Τρίκαλα (33,3%) και η Αθήνα (32,2%).
Αντίθετα, περιορισμένες είναι οι απώλειες σε κάποιες από τις μικρότερες πόλεις της περιφέρειας και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως η Κομοτηνή, η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη στις οποίες οι τιμές υποχώρησαν μεταξύ 15% και 17%.

Το ίδιο ισχύει και για δύο από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας όπου η πτώση των τιμών ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με την Αθήνα και Θτη εσσαλονίκη. Στην Πάτρα οι τιμές υποχωρούν κατά 22,4% και στο Ηράκλειο 21,9%. Μεταξύ 11% και 18% υποχώρησαν την ίδια περίοδο τα ενοίκια, χωρίς να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία.
Οι αριθμοί δείχνουν τη βαθιά πληγή που αφήνει η κρίση στην αγορά ακινήτων.
Η συμμετοχή των τραπεζών στις αγοραπωλησίες ακινήτων (με χρηματοδότηση) έφτανε το 80% προ της κρίσης και σήμερα έχει περιοριστεί στο 15% των συναλλαγών.
Οι λίγοι αγοραστές στρέφονται προς παλαιότερα και μικρότερα ακίνητα, ενώ η περίοδο αναμονής για έναν ιδιοκτήτη που πωλεί ακίνητο έχει φτάσει τους 15 μήνες (χωρίς να είναι γνωστό αν το πούλησε ή το απέσυρε από την αγορά περιμένοντας καλύτερες ημέρες).
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων που συνεργάζονται με την ΤτΕ, οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες σε σχέση με τη (χαμηλή έναντι του 2008) τιμή που αναγράφεται στις αγγελίες αγγίζουν το 18%. «Οι συναλλαγές βρίσκονται στο 15% του προ κρίσης επιπέδου»  (έγιναν 215.000 συναλλαγές το 2005 και φέτος προβλέπονται περί τις 30.000), ενώ χάθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή. Το 2007 για την κατασκευή κτιρίων επενδύθηκαν περί τα 7 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται πως θα κινηθούν κοντά στο 1 δισ. ευρώ.
Η έρευνα της ΤτΕ στηρίχθηκε σε δείγμα περίπου 283.000 εκτιμήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Από την ανάλυση του δείγματος προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενός ακινήτου. Προκύπτει πως για κάθε ένα τετραγωνικό μέτρο που αυξάνεται η επιφάνεια ενός διαμερίσματος, η αξία αυξάνεται κατά 1,6%. Ταυτόχρονα για κάθε χρόνο παλαιότητας του διαμερίσματος η αξία του υποχωρεί κατά 1,6%.
Σημαντικοί παράγοντες για την άνοδο της αξίας ενός ακινήτου είναι η ποιότητα κατασκευής, η αποθήκη (αυξάνουν την αξία κατά 10%), η προσβασιμότητα (η εγγύτητα σε κύριους οδικούς άξονες) που ανεβάζει την αξία κατά 4,3% και κυρίως το ευρύτερο περιβάλλον (πολεοδομία, πάρκα κ.λπ.) που αυξάνει την αξία 11,7%. Για κάθε όροφο η αξία αυξάνεται 3,5% σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Ταυτόχρονα μικρή συνεισφορά στην αύξηση αξίας έχει η ύπαρξη αεροδρομίου, πανεπιστημίου ή νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή.
Τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται υποβαθμισμένες χάνουν περί το 13,6% της αξίας τους μόνο από αυτόν τον λόγο. Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, πως οι κάτοικοι της περιφέρειας ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια σε σύγκριση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στις περιφερειακές πόλεις η μέση επιφάνεια ενός διαμερίσματος κυμαίνεται μεταξύ 91 και 120 τ.μ., ενώ στην Αθήνα η μέση επιφάνεια είναι 86,2 τ.μ. και στη Θεσσαλονίκη 81,4 τ.μ.
H πορεία της αγοράς θα κριθεί από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων το φορολογικό καθεστώς (η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στον ΟΟΣΑ), η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (μεγάλο τμήμα του οποίου αφορά ακίνητα) και η γενικότερη πορεία της οικονομίας σύμφωνα με κτηματομεσίτες  .

www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ