Html cript Free Code

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πακτωλός χρημάτων χαραμίζεται στις συμβουλευτικές

Πακτωλός χρημάτων χαραμίζεται στις συμβουλευτικές - Τι δείχνει έρευνα της Οξφόρδης

Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταλήγει σε ένα αποκαλυπτικό συμπέρασμα: Οι συμβουλευτικές, που διεθνώς "κινούν" $13 δισ. δεν προσφέρουν καμία προστιθέμενη αξία. Συχνά μάλιστα υποαποδίδουν της ευρύτερης αγοράς.

Συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μεγάλοι επενδυτές χαραμίζουν δισεκατομμύρια δολαρίων ετησίως σε άχρηστες γνωμοδοτήσεις επενδυτικών συμβούλων, σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα. Τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν βάσει συστάσεων από συμβουλευτικές δεν κατέγραψαν καλύτερη πορεία από τα άλλα. Βάσει ορισμένων μετρήσεων μάλιστα, κατέγραψαν σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις από την ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Σε ισοσταθμισμένη βάση, τα αμερικανικά μετοχικά κεφάλαια που κινήθηκαν βάσει των υποδείξεων από συμβουλευτικές κατέγραψαν χαμηλότερες αποδόσεις από τα άλλα κεφάλαια, κατά 1,1% ετησίως την περίοδο 1999-2011, σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε από ομάδα του Saïd Business School του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε 29 συμβουλευτικές που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% της αγοράς.

«Η τεράστια ισχύς που έχουν οι συμβουλευτικές δεν είναι ισάξια της απόδοσής τους» δηλώνει ο Jose Martinez, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
«Σε ότι αφορά τις αμερικανικές μετοχές, που είναι μία από τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις, οι επενδυτικοί σύμβουλοι φαίνεται πως δεν προσθέτουν καμία απολύτως αξία στην επιλογή τοποθετήσεων» προσθέτει ο Howard Jones που συνυπογράφει την έκθεση.
Σύμφωνα με την ομάδα της Οξφόρδης, από το 2011 τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν από θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ βάσει υποδείξεων από συμβουλευτικές ξεπερνούν τα 13 τρισ. δολ.. Το 82% των συνταξιοδοτικών ταμείων του δημοσίων προσέφυγε σε συμβουλευτικές όπως και το 50% των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περί τα 25 τρισ. δολ. τοποθετούνται βάσει υποδείξεων από συμβουλευτικές εταιρείες.
Εάν μία μονάδα βάσης από αυτά τα κεφάλαια είχε δοθεί για την επιλογή διαχειριστή κεφαλαίων, τότε παγκοσμίως οι δαπάνες θα ήταν 2,5 δισ. δολ. ετησίως. Επίσης εκτιμάται ότι τοποθετήσεις της τάξεως των 2 τρισ. δολ. ετησίως υπόκεινται σε «μεταβατική διοίκηση» που συχνά οφείλεται στη σύσταση των συμβουλευτικών να προσληφθεί η να απολυθεί ένας διαχειριστής κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό και συχνά άσκοπο κόστος .
Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι συμβουλευτικές έχουν ιδιαίτερη επιρροή. Ένα ταμείο που έχει πολλούς συμβούλους τυπικά προσβλέπει σε επιπλέον εισροές 2,4 δισ. δολ., «που επιβεβαιώνει τα στοιχεία της έρευνας τα οποία αναφέρουν πως η επιλογή του διαχειριστή κεφαλαίων είναι μία από τις πιο καλοπληρωμένες υπηρεσίες των συμβουλευτικών» όπως αναφέρει η έρευνα.
Η ομάδα της Οξφόρδης εντόπισε αυτές τις ροές κεφαλαίων και διαπίστωσε επίσης πως η προτίμηση των συμβουλευτικών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, εξηγεί την υποαπόδοση (κατά 1,1% ετησίως) καθώς τα δυσκίνητα αυτά funds συνήθως δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας.
Παράλληλα όμως, δεν βρέθηκε «κάτι που να αποδεικνύει ότι οι συμβουλές έδωσαν τη δυνατότητα σε επενδυτές να ξεπεράσουν τους γενικούς δείκτες ή να δημιουργήσουν αποδόσεις που να ξεπερνούν την ευρύτερη αγορά».
Η έρευνα θεωρεί ότι οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να στηρίζονται στις συμβουλευτικές, είτε επειδή χρειάζονται μία «υπηρεσία που να τους κρατά το χέρι» ή μία «ασπίδα» που να υπερασπίζεται τις αποφάσεις τους ή απλώς «δεν γνωρίζουν πόσο σωστές ή λάθος» μπορεί να είναι οι επιλογές των συμβουλευτικών.
«Δεδομένου ότι οι συμβουλευτικές δεν αποκαλύπτουν τις υποδείξεις προς κάθε πελάτη τους, τα συνταξιοδοτικά ταμεία τοποθετούν τα κεφάλαιά τους βάσει συμβουλών που είναι αδύνατο να κριθούν» δηλώνει ο κ. Jones, ο οποίος συνέκρινε μάλιστα την κατάσταση με «ανηλεή» εποπτεία που ασκείται στους διαχειριστές κεφαλαίων.
«Είναι καιρός τα συνταξιοδοτικά ταμεία ή οι ρυθμιστικές αρχές να αποκαλύψουν κάποιες από τις συστάσεις που έλαβαν στο παρελθόν.
Οι επενδυτικοί σύμβουλοι θα πρέπει είτε να κριθούν για τις αποδόσεις τους και να βγουν από την σκιά. Ο Andrew Kirton, ανώτατο στέλεχος της συμβουλευτικής Mercer δήλωσε πως παρέδωσε στους πελάτες του στοιχεία για την απόδοση των επιλογών της εταιρείας σε τριμηνιαία βάση και πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν προστιθέμενη αξία κατά 1,3% σε όλους τους κλάδους και κατά 1,1% για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.
www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ