Html cript Free Code

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΜΒΑΔΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ - ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ

1.     Εντοπίζεται διαφορά ως προς το εμβαδόν του ακινήτου μου που έχει καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο και σ΄αυτό που αναγράφεται στον τίτλο μου. Γιατί συμβαίνει αυτό;


Η τιμή του εμβαδού που έχει καταχωριστεί στα κτηματολογικά στοιχεία είναι αποτέλεσμα της αεροφωτογράφησης που προηγήθηκε κατά την κτηματογράφηση, ενώ η τιμή του εμβαδού που αναγράφεται στους τίτλους είναι προϊόν επίγειων μετρήσεων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις απόκλιση μεταξύ των δύο τιμών, που είναι προϊόν της διαφορετικής μεθόδου εμβαδομέτρησης. Πληροφορίες για το όριο ανοχής της απόκλισης μεταξύ των δύο τιμών εμβαδού παρέχονται από το Τμήμα Χωρικών Μεταβολών της Δ/νσης Λειτουργούντος Κτηματολογίου της ΕΚΧΑ ΑΕ.

2.     Τι πρέπει να κάνω στη περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο εμβαδών (συμβολαίου και διαγράμματος Κτηματολογίου);


Εφόσον η διαφορά του εμβαδού υπερβαίνει την ανεκτή αποκλιση και δημιουργείται πρόβλημα στην καταχώρηση των συμβολαίων στο Κτηματολόγιο, πρέπει να κινηθεί η διαδικασία διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων είτε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση είτε με απόφαση του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου ή όποιου έχει έννομο συμφέρον.
Η διαδικασία απαιτεί την έκδοση κτηματογραφικού διαγράμματος για το ακίνητο του οποίου αιτείται η διόρθωση στο αρμόδιο ΚΤ/ΓΡ και η πληρωμή των τελών και δικαιωμάτων.

Η αίτηση συνοδεύεται από:

    Αντίγραφο του συμβολαίου.
    Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος, που προσαρτάται στο συμβόλαιο.
    Κτηματογραφικό διάγραμμα που συνοδεύεται είτε από τοπογραφικό διάγραμμα είτε από διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών στο οποίο απεικονίζεται η γεωμετρική μεταβολή. Το διάγραμμα εκδίδεται και χορηγείται από το αρμόδιο ΚΤ/ΓΡ κατόπιν σχετικής αίτησης και εμφανίζει τα όμορα γεωτεμάχια και δίνει σε πίνακα συντεταγμένων τις κορυφές των ορίων και τα εμβαδά τους.


Η αίτηση αποστέλλεται στο αρμόδιο τεχνικό τμήμα της ΕΚΧΑ Α.Ε., το οποίο προβαίνει σε προκαταρκτικό τυπικό έλεγχο της αίτησης ως προς την πληρότητα των προσκομιζόμενων στοιχείων και στον εντοπισμό των επηρεαζόμενων γεωτεμαχίων. Η εισήγηση του τμήματος αποστέλλεται στο Κτηματολογικό Γραφείο, όπου ο Προϊστάμενος ελέγχει περαιτέρω τη βασιμότητα της αίτησης. Κατόπιν τούτου, ο ίδιος αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης και εκδίδει σχετική απόφαση, βάσει της οποίας θα ενημερωθεί και η χωρική βάση του κτηματολογίου.

3.     Θέλω να κάνω κατάτμηση/ συνένωση γεωτεμαχίων και ανήκω στην προηγούμενη περίπτωση. Τι πρέπει να κάνω;


Για κατάτμηση/συνένωση γεωτεμαχίων πρέπει να συνταχθεί κατάλληλη συμβολαιογραφική πράξη. Για την καταχώρηση στο κτηματολόγιο της πράξης αυτής πρέπει να  υποβληθεί σχετική αίτηση  η οποία θα συνοδεύεται από το συμβολαιογραφικό έγγραφο, περίληψη της πράξης, το τοπογραφικό που επισυνάπτεται στο συμβόλαιο και κτηματογραφικό διάγραμμα όπως αναλύεται παραπάνω.

 


4.     Ποιο είναι το όριο ανοχής ενός ΚΑΕΚ; Είναι κοινό για κάθε ΚΑΕΚ;


Το όριο ανοχής είναι διαφορετικό για κάθε ΚΑΕΚ και εξαρτάται από το σχήμα και το εμβαδόν κάθε ακινήτου. Το όριο ανοχής για κάθε ΚΑΕΚ είναι γνωστό στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο. Επίσης, ο τοπογράφος μπορεί να το υπολογίσει με βάση τον σχετικό μαθηματικό τύπο, που υπάρχει στις  

 


5.     Που μπορώ να βρω τις σχετικές αιτήσεις καθώς και τις οδηγίες;


Τις σχετικές αιτήσεις καθώς και τις οδηγίες μπορείτε να τις βρείτε στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο και στα κεντρικά γραφεία της ΕΚΧΑ ΑΕ.

 


6.     Η αίτηση για έκδοση και χορήγηση κτηματογραφικού διαγράμματος είναι δυνατόν να γίνει στα κεντρικά γραφεία της Κτηματολόγιο ΑΕ;


Η αίτηση για κτηματογραφικό διάγραμμα γίνεται αποκλειστικά στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

7.     Διαδικασία κοινοποίησης ομόρων.


Εφόσον η αίτηση διόρθωσης γίνει αποδεκτή από τον Προϊστάμενο του ΚΤ/ΓΡ και επηρεάζει δικαιώματα όμορων δικαιούχων, ο νόμος προβλέπει την κοινοποίηση της αίτησης, με ποινή απαραδέκτου, στους όμορους δικαιούχους. Ο Προϊστάμενος ορίζει εύλογη προθεσμία, μέσα στην οποία οι όμοροι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν εγγράφως τις απόψεις τους.
 


www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ