Html cript Free Code

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Έως 57% η πτώση στις τιμές γραφείων στη Θεσ/νίκη

Η πλασματική εικόνα στους κύριους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πώληση ή την ενοικίαση ενός ακινήτου. Οι αποδόσεις.

Τις πραγματικές συνθήκες που επικράτησαν την τελευταία πενταετία στην αγορά γραφείων και καταστημάτων της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει έρευνα , σύμφωνα με την οποία ενώ οι ιδιοκτήτες προσέφεραν αρχικά «εκπτώσεις» περί το 35%, στο τέλος αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές 40% - 57% προκειμένου να πωλήσουν τα ακίνητά τους.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της ελληνικής εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων, οι ενδιαφερόμενοι θα συναντήσουν πλασματική εικόνα στους κύριους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης «αφού οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια που στοχεύουν οι ιδιοκτήτες είναι κατά 20% - 25% υψηλότερα από αυτά που πληρώνουν οι υποψήφιοι αγοραστές - ενοικιαστές».

Οι τιμές που κατέγραψε η έρευνα είναι οι πραγματικές τιμές που γίνονται πράξεις, μολονότι οι συναλλαγές είναι σχετικά περιορισμένες γι' αυτές τις κατηγορίες ακινήτων. Για παράδειγμα, στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Τσιμισκή και της Λεωφόρου Νίκης οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων μπορούν να πωλήσουν ένα κατάστημα 100 τ.μ. από 280.000 εως 380.000 ευρώ και φυσικά σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις πολύ πιο ψηλά, όπως για παράδειγμα συνέβη σχετικά πρόσφατα με τη μίσθωση ισόγειου καταστήματος σε γνωστή εταιρεία πώλησης τηλεπικοινωνιακών ειδών και στη συνέχεια πώλησή του σε νέο ιδιοκτήτη με τιμή που ξεπέρασε τα 10.000 ευρώ ανά τ.μ.

Το ίδιο ισχύει και για την ενοικίαση ενός γραφείου στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Εγνατία και Ερμού. Έτσι για ένα ακίνητο αρκετά παλαιό, ο ενοικιαστής είναι διατεθειμένος να πληρώσει κατά μέσο όρο 3,5 - 4 ευρώ το τ.μ. Η μείωση των ενοικίων για την πενταετία της ύφεσης φθάνει το 55% περίπου για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Μια σχετική ανάσχεση σε αυτόν τον ρυθμό πτώσης παρουσιάζει η περιοχή της Καλαμαριάς, όπου η υποχώρηση στις τιμές επαγγελματικών και εμπορικών κυμαίνεται περίπου στο 47%-50%.

Η γενικότερη αξιολόγηση  για την αγορά της Θεσσαλονίκης είναι ότι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η μείωση των τιμών κινείται μεταξύ 40% και 57%.

Η διαφοροποίηση ερμηνεύεται από το σημείο, την παλαιότητα και το είδος του ακινήτου. Επιπλέον ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση σε ορισμένα ακίνητα της Θεσσαλονίκης με τη μορφή επενδύσεων εισοδήματος.

Για παράδειγμα, ένα εμπορικό ακίνητο επί των οδών Τσιμισκή και Νίκης μπορεί, με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης και τα μισθώματα που ισχύουν, να αποφέρει σε έναν επενδυτή προ φόρων ετήσια απόδοση της τάξης του 6,5% - 6,75%.

του Φώτη Κόλλια

Πηγή: euro2day.gr
www.estetbroker.blogspot.com
*Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ