Τα σχέδια των Ευρωπαίων στην κατεύθυνση της πλήρους αναμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη, μέσω της σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, με στόχο την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων, μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από... δικαιολογίες και αφορμή για περισσότερη γραφειοκρατία.
Τα ανωτέρω διαμηνύει σημαντική μερίδα αναλυτών, προειδοποιώντας για τους επερχόμενους κινδύνους που συνδέονται με τα νέα σχέδια των Ευρωπαίων.
Όπως υποστηρίζουν, ακόμη και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει δηλώσει πως "οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης μπορεί να καταστούν υπερβολικά περίπλοκες".
Μια σημαντική ανησυχία για τους αναλυτές - παρατηρητές των ευρωπαϊκών σχεδίων είναι η εξής:
Η μετάβαση από την εποχή του bail-out στην εποχή του bail-in μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αλλαγή του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ομόλογα της Ευρωζώνης.
"Τα νέα σχέδια των Ευρωπαίων, κυρίως εκείνα που αφορούν στη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μπορεί να αποτελέσουν ένα συγκριτικό μειονέκτημα για την Ευρωζώνη...
Και αυτό γιατί τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη δεξαμενή του μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών θα τα στερηθεί η πραγματική οικονομία.
Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται στην τρέχουσα συγκυρία η Ευρωζώνη", δηλώνει ο Christian Schulz, στρατηγικός αναλυτής της Berenberg Bank.
"Δεν θεωρώ πως τα σχέδια των Ευρωπαίων για την τραπεζική ένωση θυμίζουν μια διαδικασία που θα μπορούσε να αποτρέψει μια καταστροφή τύπου Lehman", προειδοποιεί ο Schulz.www.estetbroker.blogspot.com
*Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου