Html cript Free Code

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ποια είναι τα κρυφά χαράτσια για τους ιδιοκτήτες;

 Ποια είναι τα κρυφά χαράτσια για τους ιδιοκτήτες;

Καταρχάς, αφορούν περίπου 385.530 ιδιοκτήτες που υπέβαλαν 562.231 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να «τακτοποιήσουν» το αυθαίρετό τους με τον νόμο Παπακωνσταντίνου 4014/2011. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίθηκε ως αντισυνταγματική από το Συμβούλιο Επικρατείας -σύμφωνα με την αρχική απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου-, ο παραπάνω αριθμός ιδιοκτητών θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα του υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη.

Αν και η ένταξη στις νέες ρυθμίσεις είναι δωρεάν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσφύγουν στις υπηρεσίες μηχανικού. Και αυτό συνεπάγεται την πληρωμή ποσού από 50 ευρώ έως 300 ευρώ.

Παράλληλα, όσοι τακτοποίησαν το ακίνητό τους με τον νόμο Μπιρμπίλη -υπολογίζονται σε περίπου 700.000 άτομα- θα πρέπει να ενταχθούν στον νόμο Καλαφάτη, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση προέβλεπε νομιμοποίηση για διάστημα 40 ετών. Η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτήτων δεν αποκλείεται να κληθεί να πληρώσει εκ νέου πρόστιμο, που ξεκινάει από τα 500 ευρώ για τις μικρού μεγέθους παραβάσεις δόμησης.


Τα... απαραίτητα πιστοποιητικά

Ένα ακόμη χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σχετίζεται με την υποχρεωτική διενέργεια στο ακίνητό τους ελέγχου τρωτότητας. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι υποχρεωτική στο πλαίσιο του νόμου Καλαφάτη, πραγματοποιείται από τον αρμόδιο μηχανικό, με την προβλεπόμενη αμοιβή να κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ.

Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ιδιοκτήτες και για την ένταξη του κτιρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς η απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση ακινήτων. Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πληρώσουν αμοιβή σε μηχανικό, η οποία είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Στα παραπάνω πιστοποιητικά έρχεται να προστεθεί η υποχρεωτική, για την πώληση ή μίσθωση ακινήτου, έκδοση και επισύναψη ενεργειακών πιστοποιητικών και για την οποία απαιτείται «κονδύλι» για τον ενεργειακό επιθεωρητή.

Και όλα αυτά όταν από την 1η Ιανουαρίου όσοι απέκτησαν ακίνητο θα υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας που υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης του ακινήτου. Και το χειρότερο είναι ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος για το πώς θα εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος φόρος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ο διπλός φόρος που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ και αφορά την επιβολή του ενιαίου φόρου, όπως και συμπληρωματικού που υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένης κλίμακας.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εισέπραξε το 2013 περίπου 3,5 δισ. ευρώ από την πενταπλή φορολόγηση των ακινήτων, αντί για βεβαιωμένα έσοδα ύψους 5,8 δισ. ευρώ (3 δισ. από τους τέσσερις ΦΑΠ και 2,8 δισ. από το χαράτσι του 2013 μέσω ΔΕΗ) που ήθελε η πρόβλεψη.
www.estetbroker.blogspot.com
*Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ