Html cript Free Code

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΝΕΟΣ ΚΦΕ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΑΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Παράθυρο επιβαρύνσεων ανοίγει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος

Την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2014 προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), ενώ επανέρχεται το πόθεν έσχες για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων. Επίσης, προβλέπει την κατάργηση συλλογής αποδείξεων από όλους τους φορολογούμενους το νέο έτος, ενώ αυξάνεται από το 10% στο 11% ο φόρος για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ που προκύπτουν από την εκμετάλλευση ακινήτων.


Ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3%, στα εισοδήματα από ακίνητα. Στον νέο Κώδικα περιλαμβάνεται αναλυτικός κατάλογος των δαπανών των επιχειρήσεων που δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα.
 
Επιπλέον αυξάνεται στο 25% από 20% που είναι σήμερα ο συντελεστής στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, ενώ επανέρχεται το πόθεν έσχες για τα ακίνητα. Ο νέος Κώδικας δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει έως την ερχόμενη Δευτέρα 08/07/2013.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου τόνισε ότι «βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων».

 Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:
 
1. Αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον Κώδικα καταργείται η μείωση φόρου 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση. Στο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών με αποφάσεις του μπορεί να καθορίζει τον τρόπο αναγωγής του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσιο καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

 2. Καταργείται το καθεστώς συλλογής των αποδείξεων. Από το 2014 οι φορολογούμενοι δεν θα συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, όπως προβλέπεται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να έχει κάποιος την έκπτωση των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ δεν χρειάζεται να συγκεντρώσει αποδείξεις.
 
3. Αυξάνεται από 10% στο 11% ο φόρος για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ που προκύπτουν από την εκμετάλλευση ακινήτων. Πάνω από το ποσό αυτό διατηρείται ο συντελεστής 33%.
 
4. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3%, στα εισοδήματα από ακίνητα.

5. Καθορίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις καθώς και αυτές που δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.

6. Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.

7. Μειώνεται από 20% σε 15% ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις από ακίνητα.


8. Επαναφορά του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων και επέκτασή του για την αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων καθώς και για τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας.


9. Σφίγγει ο κλοιός για τις offshore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο άρθρο 4 που προβλέπει τη φορολογική κατοικία των νομικών προσώπων αναφέρεται ρητά σε ποιες περιπτώσεις μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και με βάση αυτές ακριβώς τις διατάξεις θα φορολογείται ή όχι στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αναγκάσει τις υπεράκτιες εταιρείες να φορολογηθούν στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που εισπράττουν. Ειδικότερα, μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον:

 • Συστάθηκε ή ιδρύθηκε σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.

• Έχει την καταστατική έδρα του στην Ελλάδα, ή

• Ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια εκείνου του φορολογικού έτους.

Πηγή: H Καθημερινή, 3.7.2013
 



www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ