Html cript Free Code

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

2,75% ΤΟΥ ΑΕΠ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΝΤΙ 1% ΣΤΟΝ ΟΟΣΑ

 Την όγδοη υψηλότερη φορολογία περιουσίας (ακίνητα και κεφαλαιακές συναλλαγές) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ αναμένεται να έχει η Ελλάδα, εφόσον εφαρμοστεί ως έχει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ), ο οποίος από μόνος του αντιστοιχεί σε 1,5% του ΑΕΠ (με βάση την παραδοχή ότι θα αποδίδει 3 δισ. ευρώ ετησίως). Με την προσθήκη και των υπολοίπων φόρων, δηλαδή τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεών και φόρους επί των συναλλαγών, που υπολογίζεται ότι διαμορφώνονται σε 1,25% του ΑΕΠ, η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχεται από το 2014 σε 2,75% του ΑΕΠ, ποσοστό που χαρακτηρίζεται υπερβολικό, ιδίως για τα δεδομένα μιας οικονομίας υπό καθεστώς ύφεσης και συνεχούς υποχώρησης των εισοδημάτων.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει σχετική ανάλυση της Alpha Bank. Ειδικότερα, το 1,5% του ΑΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί ο ΕΝ.Φ.Α. είναι αισθητά υψηλότερος του μέσου όρου αντίστοιχων φόρων των χωρών του ΟΟΣΑ, που δεν ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, εφόσον συμπεριληφθούν και όλοι οι υπόλοιποι φόροι στην ακίνητη περιουσία, ο μέσος όρος ανέρχεται σε 2% του ΑΕΠ, έναντι 2,75% που θα είναι το εν Ελλάδι καθεστώς (χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται και η φορολογία στα ενοίκια).
Μόνο επτά χώρες έχουν υψηλότερη φορολογία, δείγμα της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, η Alpha Bank επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των υπολοίπων φόρων επί της περιουσίας, προκειμένου να υπάρξει κάποια εξισορρόπηση, ή να μειωθούν κατά περίπου 20% οι προτεινόμενοι φορολογικοί συντελεστές που προβλέπει ο ΕΝΦΑ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει σήμερα, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο, τότε θα πρέπει να προαναγγελθούν μειώσεις από το 2016 και μετά.

Σημειώνουμε ωστόσο ότι στον Προϋπολογισμό του 2014 το ποσοστό των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ ανέρχεται στο 25%, πράγμα που δεν υπερβαίνει τα μέσα ποσοστά της ΕΕ. Η νέα φορολογία ακινήτων με τις επιβαρύνσεις της, θα μετατάξει όπως φαίνεται την Ελλάδα στις υψηλά φορολογούμενες χώρες.
www.estetbroker.blogspot.com
*Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ