Html cript Free Code

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η σκιώδης τραπεζική και η φούσκα

Η σκιώδης τραπεζική και η φούσκα - Τα μαθήματα της κρίσης Απογειώνεται εκ νέου η σκιώδης τραπεζική, με τα κεφάλαια των μη τραπεζικών δανειστών να φθάνουν εκ νέου σε δυσθεώρητα ύψη. Η νομοθεσία και τα μαθήματα της κρίσης του 2007-8. Πώς γιγαντώνονται, πού επενδύ
Θα περίμενε κανείς ότι οι ΗΠΑ θα είχαν μάθει από τα λάθη τους, αυτά δηλαδή που προκάλεσαν την κρίση των subprime δανείων και την κατάρρευση κολοσσών όπως η Lehman Brothers.
Ωστόσο, παρά την κρίση του 2007-2008 και τις αλλαγές στη νομοθεσία, η σκιώδης τραπεζική στις ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έχει εξαφανιστεί.
Σημειώνεται ότι με βάση και τον ορισμό του παγκοσμίου Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) το σκιώδες τραπεζικό σύστημα ορίζεται ως «το σύστημα πιστωτικής διαμεσολάβησης που περιλαμβάνει οντότητες και δραστηριότητες εκτός του κανονικού τραπεζικού συστήματος». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα hedge funds, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWF) και κάθε λογής "οχήματα" που προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς να είναι τράπεζες και χωρίς να υπάγονται στην "σκληρή" τραπεζική νομοθεσία.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης των FT, John Authers, η σκιώδης τραπεζική έχει μετεξελιχθεί και γιγαντώνεται εκ νέου, καθώς ευνοείται από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και του φθηνού χρήματος της Federal Reserve.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μη τραπεζικοί δανειστές όπως τα Real Estate Investment Trusts έχουν περισσότερους τίτλους που βασίζονται σε ενυπόθηκα στεγαστικά (mortgage backed securities) από τις κρατικές υπηρεσίες Fannie Mae και Freddie Mac.
Αυτά τα οχήματα επενδύσεων στο real estate, σημειώνει η συντάκτης των FT για τις ΗΠΑ, Tracy Alloway, έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν τα «εύκολα» χρήματα από την ποσοτική χαλάρωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και τα χαμηλά επιτόκια για να δανειστούν υπέρογκα ποσά από τις κεφαλαιαγορές και τις αγορές repo. Με τα κεφάλαια αυτά έχουν αγοράσει τεράστιες ποσότητες επενδύσεων υψηλής απόδοσης όπως τα ΜΒS.
Με τις αποδόσεις που προσφέρουν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βρουν νέα κεφάλαια από τους επενδυτές.
Ωστόσο, και οι δυο συντάκτες υπογραμμίζουν τα σημαντικά ρίσκα που αναλαμβάνουν. Οι τράπεζες πλέον λόγω της σκληρής νομοθεσίας σε σχέση με τη χρηματοδότηση δανειοληπτών μειωμένης εξασφάλισης και τις πιστωτικές κάρτες, υποχωρούν από ένα κομμάτι της αγοράς το οποίο έχει καλυφθεί ουσιαστικά από τη σκιώδη τραπεζική.
Το μέλλον θα δείξει εάν πρόκειται περί μιας νέας «φούσκας» ή απλώς μιας δομικής αλλαγής στην αγορά.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
www.estetbroker.blogspot.com
*Τα σχόλια δημοσιέυονται άκριτα με την προυπόθεση ότι είναι κόσμια και διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ