Html cript Free Code

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τράπεζες: Οι επισφάλειες ξανά στο προσκήνιο

του Χρήστου Κίτσιου 
 
 Στη συγκράτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους, στρέφουν, πλέον, την προσοχή τους οι τράπεζες καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι τα νέα stress tests που θα διενεργηθούν τους τελευταίους μήνες του έτους από την Τράπεζα της Ελλάδος θα έχουν αυστηρότερες παραδοχές.
H αξιολόγηση των επισφαλειών από BlackRock, ο φόβος για τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων και η πίεση της τρόικας. Ανάχωμα οι υψηλές προβλέψεις και η επιστροφή στην ανάπτυξη, λένε οι τραπεζίτες. Τι δείχνουν τα στοιχεία.
η. Ταυτόχρονα, η BlackRock θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση της διαγνωστικής μελέτης, που έκανε προ διετίας, βάσει παραδοχών που θα ορίσει η ΤτΕ εντός του Αυγούστου.
Η BlackRock ξεκίνησε ήδη την αξιολόγηση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου εν συνεχεία να προτείνει λύσεις βελτιστοποίησης βάσει της διεθνούς εμπειρίας για την αντιμετώπιση των επισφαλειών.
Με δεδομένο ότι συμπληρώνονται πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι στις παραδοχές της νέας διαγνωστικής μελέτης θα περιλαμβάνεται ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014 ή το αργότερο το 2015. Πρόκειται για σημαντική παράμετρο ως προς τον υπολογισμό των νέων επισφαλειών, που αποτελούν και τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η ανησυχία των τραπεζιτών εστιάζει κυρίως στις αυστηρότερες παραδοχές σε σχέση με ποιο δάνειο θεωρείται ενήμερο ή όχι. «Αν το προηγούμενο test ήταν ακτινογραφία, αυτό που έρχεται θα είναι αξονική τομογραφία για τα δάνεια», αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να σχηματίσουν προβλέψεις για το σύνολο των χορηγήσεων με εγγύηση Δημοσίου, ενώ θα υπάρχει και δειγματοληπτικός έλεγχος στα χαρτοφυλάκια εταιρικών χορηγήσεων, που αποτελούν, όπως επισήμανε και το τελευταίο draft της Ε.Ε. για την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη πηγή επισφαλειών.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι στο μικροσκόπιο των νέων stress tests θα βρεθούν επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν υποστεί, τα τελευταία χρόνια, συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις για να παραμένουν ενήμερα.
Παρότι το ύψος των αναχρηματοδοτήσεων στο α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (5,6%), ως προς το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων, με αυτά του προηγούμενου τριμήνου, η τρόικα πιέζει να σταματήσει η παραπάνω τακτική και το χρήμα να διοχετευθεί σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας και σε επιχειρήσεις.

Στοπ σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων λέει το ΔΝΤ

Στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η πιστωτική επέκταση αναμένεται να υστερεί της ανάκαμψης για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των περιορισμών στη χρηματοδότηση  (αργή επιστροφή καταθέσεων, ζημίες από επισφάλειες) αλλά και της ανάγκης προσεκτικής πιστοδοτικής πολιτικής. Συνιστά δε τη σταδιακή πτώση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 80%.
Η πείρα του Ταμείου από αρκετές χώρες αποκαλύπτει ότι το 25% της ανάκτησης προβλέψεων δεν εξαρτάται από την πολιτική πιστωτικής επέκτασης, αλλά αντίθετα απαιτείται χρόνος για να διορθώσουν οι οφειλέτες των τραπεζών τους ισολογισμούς τους.
Η έκθεση του ΔΝΤ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό στο απαιτητικό περιβάλλον που δημιουργούν οι ανεπαρκείς πόροι χρηματοδότησης να μην παγιδεύονται πόροι σε συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις δανείων, αλλά να κατευθυνθούν σε παραγωγικότερες χρήσεις.
Κλειδί για την εξασφάλιση επαρκών πιστώσεων σε νέες δυναμικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, θα είναι οι ρυθμιστικές πρακτικές να αποθαρρύνουν τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων, σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένα και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων υπερχρεωμένων οφειλετών, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση.

Στο 29% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Παρότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επιβραδυνθεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2012, η αύξησή τους παραμένει ανησυχητική και ήδη στο τέλος του α΄ τριμήνου το ποσοστό τους ανήλθε στο 29% του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου χορηγήσεων έναντι 24,2% στο τέλος του 2012.
Ο συντελεστής κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν αναδιαρθρωθεί, ανήλθε στο 40,4%, ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το 39,7% στο τέλος του 2012, ως αποτέλεσμα της αύξησης των προβλέψεων. Επιπλέον, οι διαγραφές δανείων αυξήθηκαν κατά 168% σε 3,9 δισ. ευρώ (1,7% του συνόλου των δανείων και από 0,6% στο τέλος του 2011).
Το γεγονός ότι ακόμη και τράπεζες όπως η «καλή ΑΤΕ», η Εμπορική και η Γενική που αγοράστηκαν καθαρές από μη εξυπηρετούμενα εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες νέες επισφάλειες απηχεί την τάση στην αγορά.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της Πειραιώς, τα στοιχεία ενεργητικού που απέκτησε με την εξαγορά της ATEbank, και τα οποία αποτελούνταν κυρίως από εξυπηρετούμενα δάνεια, «έχουν έκτοτε παρουσιάσει μέτρια επιδείνωση κυρίως λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών». Αντίστοιχη επιδείνωση είχε και το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων που απέκτησε από τη Γενική Τράπεζα.

Ανάχωμα οι υψηλές προβλέψεις

Ο λόγος για τον οποίο οι τραπεζίτες παραμένουν ψύχραιμοι είναι οι υψηλές σωρευτικά προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν φθάσει ή και έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις του δυσμενούς σεναρίου της BlackRock.
Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς, σε επίπεδο μητρικής, είχε δείκτη σωρευτικών ζημιών (συσσωρευμένες προβλέψεις και διαγραφές) προς μικτές χορηγήσεις ύψους 16% την 31η Μαρτίου 2013, όταν το δυσμενές σενάριο της BlackRock προέβλεπε ότι οι προβλέψεις και οι διαγραφές θα ανέλθουν στην τριετία έως το 15,3%.
Αντίστοιχα, στις 31/12/2012 η πρόβλεψη της Εθνικής για απομείωση δανείων του εν Ελλάδι χαρτοφυλακίου ανερχόταν ήδη σε 5,3 δισ. ευρώ, μια ανάσα από την πρόβλεψη των 5,8 δισ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου της BlackRock για την τριετία έως τον Ιούνιο του 2014.
******************************************************************************

 Τράπεζες: Σε τρεις φάσεις ο έλεγχος από BlackRock

της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Σε τρεις φάσεις θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την BlackRock. Το χρονοδιάγραμμα και τι στοιχεία θα κληθούν να παράσχουν οι συστημικές τράπεζες.
Σε τρεις φάσεις θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την BlackRock, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς.
Η πρώτη αφορά, όπως έγραψε το Euro2day, την αξιολόγηση του μοντέλου με το οποίο διαχειρίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες και την πρόταση βέλτιστων λύσεων, με βάση τις καλύτερες διεθνώς πρακτικές.
Με βάση, λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αύριο Παρασκευή 26/7 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να δώσουν ακριβή και αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των προβληματικών δανείων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών).
«Πρέπει να διαθέσουμε στοιχεία όχι μόνο για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τα καθυστερούμενα ακόμη και για δύο μήνες», τονίζει στο euro2day στέλεχος τράπεζας, που συμμετέχει στις συναντήσεις με τα στελέχη της BlackRock.
Η BlackRock πρέπει να παραδώσει την παραπάνω αξιολόγηση ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ακολούθως στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο της διαγνωστικής μελέτης και στο τέλος Νοεμβρίου το τελικό σχέδιο.
Για τον λόγο αυτό στις αρχές Αυγούστου θα ζητήσει νέα στοιχεία από τις τράπεζες, τα οποία θα αφορούν «όλα τα δάνεια, ενήμερα, καθυστερούμενα και κόκκινα». Πρόκειται, με βάση τραπεζική πηγή, για την πλήρη ακτινογραφία των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Στα τέλη Αυγούστου, οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέσουν στην BlackRock και αναλυτικά δεδομένα χορηγήσεων που έχουν δοθεί από τις θυγατρικές του εξωτερικού.
«Στο τρίτο στάδιο είμαστε υποχρεωμένοι να γκρουπάρουμε τα δάνεια ανά χώρα. Θα δώσουμε όλα τα στοιχεία τόσο των ενήμερων χορηγήσεων όσο και των προβληματικών», αναφέρει η πηγή μας.
Το επόμενο βήμα της BlackRock μετά την απόκτηση όλων των στοιχείων για τις χορηγήσεις θα είναι οι ασκήσεις προσομείωσης σε δύο σενάρια, ένα φυσιολογικό και ένα ακραίο όσον αφορά τις παραδοχές για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Εν συνεχεία, η BlackRock σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα θα ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η κάλυψη των οποίων θα κρίνει εν πολλοίς και τις επόμενες κινήσεις του τραπεζικού κλάδου, όπως οι αποχωρήσεις προσωπικού, οι πωλήσεις θυγατρικών κ.ά.
 *************************************************************************

Εισιτήριο ευρω-εξόδου μετ' επιστροφής...

Η έξοδος από την Ευρωζώνη παραμένει η καλύτερη επιλογή της χρεοκοπημένης Ελλάδας, παρά τα πακέτα διάσωσης, σύμφωνα με τον Χανς Βέρνερ Σιν, Γερμανό καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας Ifo.

Ο Σιν δήλωσε ότι και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. με παρεμφερή οικονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, πρέπει να ακολουθήσουν, διαφορετικά δεν πρόκειται να ανακάμψουν.

Με άρθρο του στους «Financial Times» υπογράμμισε ότι η νομισματική ζώνη του ευρώ φαίνεται να έχει κολλήσει στην οικονομική κρίση, που έχει προκαλέσει ανυπόφορη άνοδο της ανεργίας στη νότια Ευρώπη. Γι' αυτό και επιμένει ότι σε χώρες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την τεράστια κρίση πρέπει να επιτραπεί η έξοδος από το ευρώ όπως και η επανένταξή τους, αφού θα έχουν υποτιμήσει το νόμισμά τους και εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωζώνη δεν αποτελεί ένα ενιαίο ομοσπονδιακό κράτος, συνεπώς το νόμισμά της δεν μπορεί να λειτουργεί όπως το δολάριο. Οπως χαρακτηριστικά είπε, μάλλον είναι πλησιέστερα στο νομισματικό σύστημα του Μπρέτον Γουντς σύμφωνα με το οποίο οι χώρες μπορούσαν να εξέλθουν και να επιστρέψουν με διαφορετικές ισοτιμίες.

Σύμφωνα με τον Σιν η Ελλάδα θα ωφελούνταν από μια συντεταγμένη έξοδο την οποία θα ακολουθούσε μια υποτίμηση της δραχμής. Η έξοδος θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να συνοδεύεται από «κουρέματα» που να μετατρέπουν συγχρόνως τα χρέη των χωρών που θα φεύγουν σε εθνικά νομίσματα, αλλά και να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να επανέλθουν σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία, πράγμα που θα ενίσχυε το μεταρρυθμιστικό τους ζήλο. Τονίζει, ακόμη, ότι για τις υπερχρεωμένες χώρες που δεν θα θελήσουν να εξέλθουν από το ευρώ μπορεί να απαιτηθεί μια κοινή αναστολή πληρωμών χρέους.

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ


www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ