Html cript Free Code

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η μεγαλύτερη πτώση τιμών για την ελληνική αγορά κατοικίας


akinita2-error imageΤην ταχύτερη πτώση τιμών των κατοικιών παγκοσμίως εμφανίζει η ελληνική αγορά κατοικίας, σύμφωνα με σχετική έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knigh Frank για το δεύτερο τρίμηνο. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, η πτώση στην ελληνική αγορά  άγγιξε το 11,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται πλέον στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, που αριθμεί 55 χώρες.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, η συνολική πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά έχει αγγίξει πλέον το 31%, συγκριτικά με το υψηλότερο σημείο που είχαν βρεθεί οι τιμές κατά το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2008.
Σημειωτέον ότι η αντίστοιχη πτώση στην Ισπανία είναι πλέον της τάξεως του 29%, ενώ στην Ιταλία διαμορφώνεται σε 15%. Η πτώση του δευτέρου τριμήνου ήταν της τάξεως του 7,6% στην Ισπανία (52η θέση) και του 5,1% στην Ιταλία (48η θέση).
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η ελληνική αγορά κατοικίας θα παραμείνει στη θέση αυτή τουλάχιστον για μερικά τρίμηνα ακόμα, δεδομένου ότι όλες οι

ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της διατήρησης της πτωτικής πορείας των τιμών, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού
της μείωσης. Η επικείμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η διατήρηση της ανεργίας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, η απουσία των τραπεζών από την αγορά στεγαστικής πίστης και το υψηλό απόθεμα απούλητων κατοικιών, συνθέτουν το προφίλ μιας αγοράς που μόνο προς τα κάτω μπορεί να κινηθεί στο άμεσο μέλλον.
Βέβαια, η μείωση των τιμών έχει και θετικές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να διευκολύνει τις αγοραπωλησίες, κυρίως από το εξωτερικό . Προς επίρρωση της άποψης αυτής, έκθεση του δικτυακού τόπου ακινήτων TheMoveChannel.com, κατέδειξε ότι οι αναζητήσεις κατοικιών στην Ελλάδα από ενδιαφερόμενους αγοραστές αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή στο απόγειο της τουριστικής περιόδου. Έτσι, η χώρα κέρδισε 10 θέσεις στη σχετική κατάταξη και βρέθηκε στη 10η θέση διεθνώς, κάτι που είχε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Πάντως, μαζί με την Ελλάδα, οι δέκα τελευταίες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της ανομοιόμορφης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς την ίδια στιγμή, συνολικά στη Γηραιά Ήπειρο, καταγράφηκε η πρώτη αύξηση τιμών από το 2010, έστω κι αν η άνοδος ήταν οριακή, μιας και δεν ξεπέρασε το 0,7%. Στην υψηλότερη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών κατοικίας, βρίσκεται πλέον η Τουρκία, όπου η άνοδος των τιμών ήταν της τάξεως του 12,2%, γεγονός που κατέταξε τη γειτονική χώρα στην έκτη θέση της παγκόσμιας λίστας.
Ακολουθεί με άνοδο 11,9% η αγορά της Εσθονίας (8η θέση), ενώ εκείνη της Αυστρίας βρέθηκε στη 13η θέση με αύξηση τιμών κατά 8,5%. Πέραν των χωρών της νότιας Ευρώπης, όπου η μείωση των τιμών είναι δεδομένη τα τελευταία χρόνια, ξεχωρίζει η αρνητική πορεία της ολλανδικής αγοράς, η οποία έχει τη δεύτερη χειρότερη θέση μετά την Ελλάδα, καταγράφοντας πτώση κατά 8,5% σε σχέση με το περσινό δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, σε παγκόσμια βάση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,4%, δείγμα ότι οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας συνεχίζουν να βελτιώνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 37 από τις 55 χώρες που καλύπτει η έρευνα της Knight Frank σημειώθηκε αύξηση τιμών. Στην κορυφή βρέθηκε το Ντουμπάι με άνοδο κατά 21,7%, ενώ ακολούθησε η αγορά του
Χονγκ Κονγκ, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 19,1%.
www.estetbroker.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eπισκευτήτε τον Μεσίτη που εμπιστεύεστε. Καμμία ιστοσελίδα δεν μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που ένα ενήμερο γραφείο έχει ... Επισκευτήτε μας..

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ